Acasă Tehnologii
Categorie:

Tehnologii

Reclamă

Inginerii de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania au dezvoltat un nou strat de acoperire pentru sticlă sau analogii acesteia utilizate în spații de locuit și sere. Este vorba despre o peliculă subțire, a cărei parte exterioară este acoperită cu mici piramide cu diametrul de aproximativ 10 microni. Dezvoltarea a fost denumită Polymer-based Micro-photonic Multi-functional Metamaterial (Metamaterial multifuncțional micro-fotonic bazat pe polimeri).

Suprafața peliculei a fost special concepută pentru a îndeplini pasiv mai multe funcții cheie. Principala este de a absorbi lumina vizibilă, menținându-și în același timp coeficientul de transmisie. Acest lucru face ca folia să pară mată, împrăștie 73% din lumina incidentă și vă împiedică să priviți prin ea. Dar, în același timp, transmite 95% din lumină, comparativ cu 91% pentru sticla obișnuită, ceea ce permite menținerea nivelului necesar de lumină în interior, acesta fiind un factor important pentru culturile în sere.

Pagini: 1 2

Reclamă

Start-up-ul No Normal a făcut senzație la târgul Outdoor by ISPO din München și a câștigat un premiu pentru produsul său inovator – cafea într-un tub. Acesta este conceput pentru a satisface nevoile călătorilor și ale pasionaților de activități recreative extreme care sunt limitați critic de greutatea echipamentului pe care îl transportă. Ei nu pot transporta un râșniț de cafea, un turbo – și nici măcar lemnele pentru foc nu sunt întotdeauna disponibile, astfel încât acest nou produs îi va ajuta.

Ideea este de a permite călătorilor să își ia doza matinală de cofeină în cel mai convenabil mod posibil. În acest scop, artizanii elvețieni au produs o pastă de cafea care constă din Arabica columbiană amestecată cu zahăr natural. Pasta poate fi diluată în apă pentru a produce o băutură identică cu cafeaua obișnuită – un pachet de 100 de grame produce 15-25 de cești, în funcție de tărie.

Pagini: 1 2

Reclamă

Compania finlandeză Stora Enso a încheiat un contract cu producătorul suedez de baterii Altris pentru a furniza anozi specializați din lemn. Acestea sunt destinate unui nou tip de baterii în care litiul este înlocuit cu sodiu ieftin și disponibil. Utilizarea carbonului din lemn va contribui la realizarea acestor baterii și mai sigure și mai ecologice.

Stora Enso deține aproximativ 2 milioane de hectare de păduri și prelucrează lemnul de peste 80 de ani. În 2015, compania a stăpânit tehnologia pentru extragerea ligninei la scară industrială, iar în 2021 a creat un nou material numit „Lignode”. În esența sa, acesta este un carbon purificat la maximum care rămâne după extragerea ligninei din lemn.

Pagini: 1 2

Reclamă

După un deceniu de dezvoltare, Collins Aerospace a prezentat casca de a treia generație pentru piloții avionului de vânătoare F-35. Aceasta se numește „Genesis III” sau HMDS Gen 3 și costă 400.000 de dolari. Dar autorii dezvoltării susțin că prețul este justificat, deoarece o astfel de cască face literalmente avionul transparent pentru pilot – vederea sa nu este restricționată de nimic.

F-35 are șase camere pe suprafața sa exterioară care transmit imagini din toate părțile către cască. Astfel, pilotul vede o vizualizare digitală combinată a întregii imagini de 360 de grade a spațiului înconjurător. Dacă se dorește, este posibil să se transparentizeze și controalele, pentru a vedea spațiul de sub tine până la sol. Absența limitărilor în vizualizare permite utilizarea realității augmentate pentru a afișa informații utile.

Există, de asemenea, camere cu infraroșu pe fuselaj, ceea ce face posibilă vederea în întuneric total. Dar câmpul de vizibilitate este limitat – doar 30 cu 40 de grade. Sistemul de ghidare încorporat în cască vă permite să marcați orice obiect de pe cer și de pe sol prin simpla mișcare a ochilor. Casca poate rezista supraîncărcărilor în timpul ejecției la viteze de până la 1000 km/h.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au propus o nouă metodă eficientă de stocare a informațiilor folosind ADN-ul. Cu o densitate a datelor de până la 215 petabytes pe 1 gram de ADN, toate cunoștințele acumulate de omenire pot fi stocate într-o cutie de pantofi. Știința știe deja cum să codifice informațiile în ADN – problema este cum să păstreze molecula în sine, care este foarte vulnerabilă la factorii externi.

Soluția a fost găsită în natura însăși – insectele antice conservate în chihlimbar prezintă daune minime ale ADN-ului. Prin urmare, oamenii de știință au creat un analog al chihlimbarului bazat pe polimeri termorezistenți, care, atunci când sunt încălziți, se solidifică ca un mineral și păstrează în mod fiabil conținutul din interior. Dar dacă le aplicați anumite substanțe chimice, cum ar fi cisteamina, materialul se dezintegrează și îi puteți extrage „umplutura”.

Pagini: 1 2

Reclamă